Specialklubben för Västgötaspets

Tidigare aktiviteter

19/2 2017 Gärdet, Stockholm

Det var ca 13-15 västgötaspetsar i alla åldrar som samlades  på Gärdet. Yngst var en liten valp på 4 månader. Foto: Birgitta Giessmann

 

25/9 2016 Storegård, Bjärred

Då gick höstens västgötaträff av stapeln idag och som vanligt var det jättetrevligt att träffa både nya och gamla västgötavänner. 77 hundar med tillhörande 2-beningar samlades på Storegård Hundpark för en dag i västgötaspetsens tecken. Vädergudarna var med oss och bjöd på härligt solsken…..det tackar vi för. Tack alla ni som tog er tid och kom.

Bilder hittar du –>här

 

17/1 2016 Gärdet, Stockholm

 

20160117_112236 20160117_112159

På dagens träff var vi ca 10 hundar med tillhörande frusna ägare. Hundarna var i åldrarna 7 månader till 13 år och stor som liten sprang runt, lekte o nosade. De är så duktiga våra västgötaspetsar :-)

 

 

Träff i Töreboda

Vi var några västgötaspetsfantaster som träffades idag 9/1 för en
gemensam promenad i metropolen Töreboda. Vi gick utmed kanalen och en
sväng in i samhället. En frisk och helt myggfri promenad.
Glada hundar och hussar/mattar trotsade kylan för trevlig gemenskap
som avslutades med en mysig fika i lä.
Försökte att ta lite bilder under promenaden och även en gruppbild.
Svårt att få en bra gruppbild då en av tikarna var MYCKET attraktiv
för de närvarande hanarna. Lite lätt stökigt, men den som anstränger
sig ska kunna räkna till 14 västgötaspetsar.
Vi tackar Ellinore Björkman för iniativet och återkommer gärna på fler
promenader.

Vid kameran Marianne Larsson
TörebodaträffIMG_9944 TörebodaträffIMG_9992 TörebodaträffIMG_9986 TörebodaträffIMG_9975 TörebodaträffIMG_9967 TörebodaträffIMG_9948 TörebodaträffIMG_9947

 

Västgötaspetsträffar på Ladugårdsgärdet, Stockholm 2015

gärdet 1 gärdet 2 gärdet 3
Träffen 19/4 då ca 10 vättar i åldrarna 5 månader- 13 år med deras glada ägare dök upp.

 

gärdet 4 gärdet 5 gärdet 6
Träffen 22/3 då ca 16 stycken västgötar (i åldrarna 4 månader till 13 år) dök upp med tillhörande glada ägare, vi tog en promenad i snålblåsten på ca 1,5 timme medan hundarna sprang runt och lekte.

 

gärdet 7
Den sista bilden är egentligen bara för att visa hur fruktansvärt trevligt det är att komma på vätte-träff på gärdet (Eira tyckte den behövdes så att fler vill komma, hon tror att alla som vill säkert kan få bli kliade på magen!)

Johanna Öhlund och Eira

 


 

Västgötaspetsträff på Österlen 16 juni 2012.

Det är alltid trevligt att träffa likasinnade personer under lättsamma former!

Lördagen den 16 juni bjöd jag in till träff i Kivik, här på Österlen.
Vi blev en liten skara med sammanlagt 4 västgötar och min lille 15,5åriga tax/tibetanska spanielhane, men bara för att man blir få säger det inte att man inte har roligt eller har något att prata om!

Man kan sitta rätt länge och bara titta på hur hundarna leker, busar och kommunicerar med varandra! Under tiden turades vi om att byta erfarenheter, berätta om våra hundars upptåg och att ge tips och idéer.

Christina berättade om hur Urax var bäst i klassen på apportering fast de gick i Jägareförbundets regi och där ingick ”riktiga” apporteringsraser.
Urax simmar i höga vågor och i strömt vatten – en riktig stjärna på apportering!

Britta berättade om Fidelis intresse för mys i bäddsoffan och deras promenader sena kvällar när månen lyser klar.

Mitt i allvaret berättar Gunilla om hur hon miste sin förra västgötaspets pga att han FÖRMODLIGEN slickat på en droppe avmaskningsmedel till häst när veterinären varit på besök! Hemsk! Jag hade ingen aning om att det var så giftigt för våra hundar.

Hon var framåt, modig, busig och full av upptåg… precis som en västgötaspets ska vara!

Efter fikat och alla historier gick vi en trevlig promenad på Kiviks by och efteråt kunde man som ägare botanisera bland roliga och goda tillbehör till hunden i gårdsbutiken!
Tack för en trevlig dag och det kommer att komma fler inbjudningar i framtiden!

Mvh Jenny-Lynn & Nord jv -11, RLD N Dunmålas Finesse- NÄSS


Västgöteträff Storegårds Hundpark

Så var det då dags för den efterlängtade västgöteträffen på Storegårds Hundpark.
Eftersom det inte är någon anmälningsplikt är det alltid kul att se hur många som dyker upp och jag måste säga att jag verkligen inte kunde klaga på uppslutningen, runt 25 hundar med deras mattar, hussar och övriga familjmedlemmar.

Vi hade folk ända ifrån Kungsbacka som tog sig hela vägen ner enbart för att deras vovve skulle få umgås med rasfränder, strongt gjort tycker jag. Åldern på hundarna var blandad, allt från 5 månader upp till 11 år, och alla umgicks utan någon som helst gruff. Härligt att se.

Parken är helt inhägnad så man behövde inte vara orolig att släppa sin hund och där fanns agilitybana, rallylydnadsbana och en miljöträningsbana som man kunde disponera fritt så länge man ville.
Efter ett tag tändes grillarna och de som ville åt medhavd matsäck, snacka om att det satt gott med lite mat i magen. Efter hand så trappade folk av men många efterlyste fler träffar så vi har tänkt försöka anordna en ny träff till hösten.
Fler bilder hittar ni i galleriet på min hemsida.

Isabel Lundstedt
 


Vallningsläger 2012

En glad skara västgötaspetsar samlades kl 11.00 på Svenska Herdeskolan utanför Genarp i Skåne för att lära sig ”allt” om vallning.

Förväntansfulla ägare trängdes i det lilla partytältet, som var uppställt ute i hagen, för att undkomma störtskurarna som aldrig tycktes ta slut.
Cirka tolv personer och lika många ”vättar” samlades i tältet för att lyssna på Maud om olika tekniker kring fårvallning och tänka sig, där var inte ett knyst från en endaste hund!
Ett par timmar senare var vi fullmatade med information och det var äntligen dags för att testa kunskaperna. Tur hade vi också för att nu tittade solen fram!
Första övningen var utan hund. Där skulle man få en flock gäss att gå slalom mellan en rad spannar. Med hjälp av en vallstav förde man gässen i rätt riktning och det gällde att snabbt kunna byta hand och även att anpassa farten så att inte flocken tog till flykten istället.

Framåt eftermiddag var det dags för övning nummer två.
Fem får ställdes i en fålla. Ägaren hoppade in till fåren och ställde sig bakom dessa, därefter var det hundens uppgift att ställa fåren. Ägarens uppgift var även att inta nya positioner hela tiden så att hunden jobbade kontinuerligt. Vissa hundar gav mycket skall och arbetade nära fåren medans andra, som min Näss, höll avståndet och tyckte att de var något läskiga!

På söndagen fick hundarna arbeta med lösa får.
Tyvärr var jag sjuk denna dagen, men de som var där fick knyta ihopa sina kunskaper från båda dagarna.

Mvh Jenny-Lynn Åkesson & Dunmålas Finesse- Näss

www.jennyshundliv.se


Västgötaspetsens rasmonter på Stora Stockholmsmässan 2011.

När vädjan om hjälp till rasmontern kom upp på hemsidan så tänkte jag – Åh, vad roligt!
Klart att jag och lilla ”NÄSS” skulle ställa upp på det!
Eftersom jag skulle ställa ut ”NÄSS” på lördagen så hade jag ändå hela söndagen till förfogande.
Det ligger mycket jobb bakom en rasmonter, men jag tycker det är viktigt att synas för allmänheten och sprida kunskap om denna underbara ras!

Årets rasmonter bestod av stora fotografier, två underbara tovade västgötaspetsar och budskap om rasens mångsidighet.
Nu var min insats en av de mindre (satt som representant mellan kl 9-12), men jag vill rikta ett stort tack till de som lagt ner all jobb på denna fina, informationsrika och trevliga monter!

Det var även spännande med alla människor som ville veta mer om en av Sveriges nationalraser. Den äldre generationen berättade med tårar i ögonen om den hund de haft på gården i sin barndom, medans den yngre generationen undrade om rasen var användbar inom lydnad, spår eller freestyle- och de fick vi ju verkligen kvitto på genom Anna och hennes två duktiga ”freestyle-vättar” och deras fina uppvisning i finalringen.

Tack från Jenny-Lynn & ”NÄSS” (NORD V Jr 2011 Dunmålas Finesse)


Vätteträff 18 september 2011

Vädret var inte det allra bästa, men regnet höll sig borta ända tills träffen ändå höll på att upplösas. Vi fick gå en litet annan väg än den vanliga på promenaden då skogsarbete pågick längs stigen. Men skogsvägen kunde vi ändå gå. För dagen hade vi samlats 22 personer och 24 hundar. Dessutom fick 10 hundar tillfälle att bli beskrivna. Flest från min uppfödning, men även fyra andra uppfödare var representerade och hundar från flera andra uppfödare var med på träffen, men de var för unga för att bli beskrivna denna gång.

Om intresse finns från deltagarna kan vi kanske ordna en ögonlysning i samband med nästa eller senare träff. Tidigare har jag varit skeptisk till ögonlysning av västgötaspetsar, men efter att ha sett bilder på skadade näthinnor och hört om arvsgången har jag ändrat uppfattning. Nu anser jag det att vi får ett ordentligt forskningsresultat i ögonfrågan som förhoppningsvis kan leda till att man kan göra ett DNA-test. Då kan vi undvika att om 10-20 år få en mängd hundar som förlorar sin syn!

Nästa vätteträff planeras till söndagen den 6 maj då vi hoppas att våren visar sig från sin bästa sida. Alla som har västgötaspets eller vill veta mer om rasen är varmt välkomna på träffarna, även om jag helst vill veta i förväg hur många som kommer.
Gunnel Alsterbrink


Vätteträff i Dångebo 22 maj 2011

När vi som skulle promenera samlats överlämnade vi hus och tomt till de som av olika anledningar inte skulle med till skogen.
Hundarna njöt av att få springa fritt och hade alldeles tillräckligt med att hålla reda på varandra så det fanns inte tid till att fundera över om där fanns något vilt. Men vattnet i dikena var förbjudet område sedan både Lyra och HD blivit sjuka ett par veckor tidigare av att hoppa i och dricka.

Vädret var på vår sida vilket uppskattades. Väl tillbaka i hagen var hundarna lugnare och samsades rätt bra trots att det var 24 hundar sammanlagt när det var som flest. Några hade inte tid att stanna hela träffen, men hedrade oss ändå med en snabbvisit.

Både agilityhindren och rallylydnadsskyltarna provades när vi tvåbeningar hade försett oss med litet näring och vätska. Ett önskemål var att vi skulle få till en exteriörbeskrivning igen och det är nu inplanerat!

Nästa träff – söndag 18 september – kommer Barbro Carlsson hit och beskriver! Mer om träffen finns på Duritzans hemsida.

Gunnel Alsterbrink