Specialklubben för Västgötaspets

Vallanlagstest Tånga Hed 2014

Vallanlagstest

För första gången (vi har tänkt göra det flera gånger, men det har av olika anledningar inte blivit av), var det äntligen dags att testa hur mycket av kovallningsegenskaperna som lever kvar i två av våra hundar. Platsen var Tånga hed och hundarna var Lillan (Westorps Little Miss Sunshine) och Liisa (Jaxonville Unique I Swedalawall).

Först ut, kl 9.00 var Lillan. Hon har ALDRIG varit i närkontakt med en ko tidigare, tror inte ens hon sett en ko på vykort. När hon fick syn på korna och förstod att hon faktiskt skulle få vara lite nära, var det som tiden tickade bakåt i hennes huvud och hon blev helt fixerad. Då menar jag totalt fokuserad på uppgiften. Till en början varken hörde eller såg hon något annat än korna. Hon sprang efter som en tok, skällde och drev dem framför sig i en fin klunga. Hon sprang långt ut från sin förare och husse Erik utan att först visa minsta vilja att komma tillbaka. Erik fick ropa tre gånger innan hon kom tillbaka. Hon lät ingen bryta ut, och hon drev dem fram och tillbaka, just som hon skulle, men utan att veta riktigt varför, men med STOR glädje och iver. Hon låg tätt bakom korna och duckade fint när någon försökte sparka henne. Jenny Pleym var med hela tiden och berättade lugnt och metodiskt hur Erik skulle guida Lillan. Så himla roligt det var att se! För Lillan var det som att vara på Grönan. Har aldrig sett henne så lycklig och glad. Betyget blev; Utmärkta vallanlag.

lisatangavall

 

Sedan var det Liisas tur. Hon var också ivrig och angelägen att få fart på koskrällena, men var lite konfunderad då hon för några veckor sedan gått en vallningskurs med husse. Men med får.

Hon kom tillbaka några gånger utan att ha blivit inkallad och det var nästan som att hon frågade husse om det var okej det hon gjorde. Hon drev också flocken långt från husse, vågade fortsätta fast han inte var direkt bakom. Vid ett tillfälle bröt sig två kossor ur flocken, men det störde henne inte så mycket. Skällde gjorde hon också. Ivrig och glad men lite mer osäker än pansarvagnen Lillan.

Betyget för Liisa blev; Goda vallanlag. Med lite övning kan hon nog stiga i graderna, för intresse och mod fanns!

Ann-Katrin Stenkvist