Specialklubben för Västgötaspets

Månadsutmaningen 2021

Nedan hittar du samtliga månadsutmaningar från 2021

————————————————————

December och dags för en ny utmaning 😊
Vi tar en övning som man kan göra inomhus eftersom det är ganska varierande väder runt om i landet. Så uppdraget blir att lära sin hund att öppna och stänga en låda, t.ex. en kökslåda.

Att öppna lådan kan man lära in med hjälp av en trasa, en bit av ett gammalt lakan etc eller ett rep fäst i lådhandtaget. De flesta hundar gillar att ha lite dragkamp så när de drar i repet öppnas lådan och då är man snabb med belöning. När hunden börjar förstå lär vi in ett kommando som t.ex öppna lådan.

Att stänga lådan kan vara lite klurigare. Här är det bra att först lära hunden att markera ett valt target, dvs att dutta med nosen på en speciell punkt. Jag använder t.ex en post it-lapp som jag lär hunden dutta på för att få belöning. I förlängningen ökar man på övningen genom att sätta post it-lappen på t.ex en kökslåda. När hunden duttar på lappen/lådan beröm och belöna. Lådan behöver inte vara så mycket utdragen, det viktiga är att hunden förstår principen. När det känns lämpligt lär man in kommando t.ex stäng lådan.

Jobba med övningarna ett steg i taget tills hunden kan både öppna och stänga lådan på kommando. Då filmar du och skickar in ert bidrag till mig i PM eller mail precis som vanligt. Lycka till 😊

Decemberutmaningen vanns av Madelene Berglund och Åska

—————————————————–

Månadsutmaningen november finns som pdf –>här


Novemberutmaningen hade 34 deltagare och vinnare blev Catharina Ganebo med Ture och Ulrika Wänström Lindh med Kaxi

——————————————————————-

Månadsutmaningen oktober finns som pdf –>här
Vinnare av oktoberutmaningen blev Lina Vågstedt Sundberg med Silje.

——————————————————————-

Månadsutmaningen september

Den här gången tränar vi lite lydnad. Du behöver en gräsmatta eller liknande yta där du kan gå lite fram och tillbaka. Du får ha hunden lös eller kopplad, godis eller annan belöning är okej. Vi jobbar med positiv förstärkning och det måste inte vara perfekt. Det viktiga är att ni gör övningen och sen får det på film. Du redovisar som vanligt när du känner dig mogen för det men för att vara med och tävla vill jag ha ditt bidrag senast 30 september.

Några ordförklaringar om du inte tränat lydnad innan. Du använder valfria kommandon men jag skriver de vanligaste …

Utgångsposition – Stå stilla, hunden ska sitta vid din vänstra sida
Gå fot – du går och hunden följer dig vid din vänstra sida. Hunden får gärna ha kontakt, dvs titta upp på dig och vara uppmärksam på ditt kroppsspråk. Kommando ”Fot!”
Linförighet – hunden går fot men i koppel. Kopplet bör vara löst hängande och hunden ska följa med dig frivilligt.
Fritt följ – hunden går fot men är okopplad
Gör halt – du stannar och hunden ska sätta sig vid din vänstra sida. Helst utan att du ber den.
Vinkla höger/vänster – sväng 90 grader åt höger eller vänster
Sitt kvar / Ligg kvar – hunden ska stanna kvar sittande / liggande även när du lämnar den.
Inkallning – hunden ska komma när du ropar på den och sedan sätta sig hos dig. Antingen ska hunden sätta sig framför dig ”öga mot öga” eller så ska den springa fram till dig och sätta sig vid din vänstra sida. Här kan man välja att hunden rundar dig och sen sätter sig eller kommer in på din vänstra sida där den vänder helt om och sätter sig. Kommando ”Hit!”

Momenten jag vill se i månadsutmaningen:

Gå fot :
• Börja i Utgångsposition. Du väljer själv linförighet eller fritt följ
• Gå fot 10-15 meter rakt fram, vinkla 90 grader åt höger och gå fot 10-15 meter, vinkla 90 grader åt vänster och gå fot 10 – 15 meter.
• Gör helt om och sedan halt.
• Gå fot rakt fram 10 – 15 meter, spring (behöver inte gå fort) 10 -15 meter med hunden fortfarande fot vid sidan. Sakta sedan av och gå fot 10 – 15 meter innan du gör helt om halt.
• Belöna

Ligg – Ligg kvar:
• Be hunden ligga och ligga kvar. Gå ifrån hunden minst i kopplets längd och stanna sedan vänd mot hunden. Hunden ska fortfarande ligga kvar där du la den. Räkna till 20 och gå tillbaka till hunden och ställ dig så du har hunden vid din vänstra sida. Belöna medan hunden ligger kvar innan du ber den sitta upp.

Inkallning – Kommando ”Hit!”:
• Be hunden sitta kvar och gå själv framåt minst i kopplets längd (helst längre) och stanna sedan vänd mot hunden. Hunden ska sitta kvar. Räkna till 20 innan du kallar in hunden.
• Hunden får stanna/sätta sig framför dig eller vid din sida med valfritt ingångssätt. Du får använda handtecken.
• Belöna när hunden satt sig efter avslutat moment

Kan ni fler lydnadsmoment får ni gärna visa flera men ovanstående är det som krävs för att ha klarat månadens utmaning. Lycka till =)

Septemberutmaningen vanns av Rolf Johansson och Ylo

Sommarutmaning juni/juli 2021

Nu är det sommar och varmt och många har mycket att stå i. Därför slår vi ihop utmaningen för juni och juli och gör den ganska enkel. Så här går det till:

Nedan hittar du 20 situationer som de flesta hundägare gör eller i alla fall lätt kan utföra under en sommar. Ta en bild på din hund i varje situation. Gör sedan ett/flera bildkollage och skicka dem via mail eller PM som vanligt (se ovan). Eller lägg dina bilder i ett eget inlägg i facebook-gruppen Bruksgötaspetsen så är du med och tävlar om fina priser. Det finns också en separat bonusutmaning som kanske kräver lite mer av dig och din hund. Här lottar vi ut ett separat pris bland de som gör alla 3 uppdragen. Du kan vara med i båda utmaningarna eller bara en av dem, men senast 31 juli vill vi ha ditt bidrag =)

Fotografera din hund när den:
Är på skogspromenad
Sitter i bilen/åker bil eller annat fordon
Står på en stor sten
Står snyggt uppställd, foto från sidan
Sitter på en stubbe eller trädstock
Hälsar på någon
Rullar sig i gräset
Är på en lekplats
Badar eller är vid sjö/hav
Nosar på en blomma
Har picknick/fikar
Sitter/ligger bland fina blommor
Har däckat (sover) i skuggan
Hoppar över något
Leker med någon annan
Gör något den inte får lov
Leker med något föremål
Vistas i en för hunden ovan/udda miljö
Bär något i munnen
Gör en kul min eller grimas

3 st Bonusuppdrag (egen utlottning bland de som utför alla 3)
Ta sommarens coolaste häftigaste roligaste actionbild på din hund
Ta en bild som illustrerar en perfekt hundsommar för dig
Ta en bild på din hund under arbete/träning

Aktivitetskommittén önskar er alla en härlig sommar!

Sommarutmaningen vanns av Madelaine Svensson med Skogsbygdens Neva Nonstop. Mia Ek med Chipsmakers Skomakar-Anton ”Atle” vann bonusutmaningen

Maj 2021

Uppletande av minst 2 föremål i ”vallad” natur-ruta ca 25 x 25 m.
• Välj ut en lämplig plats som du går runt i kors och tvärs i några minuter. En skogsdunge, trädgård eller liknande är lämplig plats… Det du gör är att du sprider din doft i ett begränsat område vilket signalerar till hunden var gränsen för arbetsområdet är. För din egen del kan du om du vill sätta snitslar etc i hörnen men glöm inte ta ner dem efteråt.
• Hunden får inte vara närvarande när du vallar rutan, och det ska inte vara bara plan gräsmatta. Välj en plats där ni kan jobba i lugn och ro utan störningar
• På olika ställen i det vallade området lägger du det antal föremål du vill att hunden ska leta upp. De ska inte vara helt synliga på långt håll och minst ett av föremålen ska vara på den bortre delen av rutan sett från din utgångspunkt.
• Hämta hunden och be den leta upp sakerna du gömt. Kommandot är valfritt, jag använder Leta!
• Hunden ska helst komma in till dig och lämna sakerna. Du får belöna efter varje avlämning. Ge i handen eller lämna framför fötterna spelar ingen roll, Du sätter själv svårighetsgraden…
• Är din hund van eller tycker det är för lätt med 2 föremål kan du lägga ut flera. Typen av föremål väljer du också själv efter hur duktig hunden är. Allt från rolig leksak till en nyckelknippa funkar…
• Du får ha hunden i koppel eller lina men du ska inte styra den…
• När ni känner er redo att redovisa – filma bara från du släpper hunden tills den slutfört uppdraget.

Träningstips om detta är en ny övning för dig och hunden:
• Börja med att befästa att hunden kan hämta en kastad leksak etc och lämna den till dig. Då får du även in grunden i apporteringen. Ni som gjorde städutmaningen har nytta av det föremålsintresse ni byggde upp i den utmaningen.
• När ni börjar i rutan så börja i en mindre ruta, ca 10 x 10 m. Valla rutan genom att gå runt i den en stund utan att hunden ser. Be någon hålla i hunden eller bind fast den i något alldeles utanför rutan. Hunden ska se när du går ut med föremålet och ni får busa lite med det innan. Gå ut och lägg föremålet inte helt synligt i rutan, ropa gärna hundens namn och vifta med föremålet så hunden blir taggad och intresserad. Gå tillbaka till hunden och be den leta upp föremålet. Busa och beröm när hunden kommer med föremålet.
• Vill hunden inte bära in föremålet kan du prova att ropa något glatt precis när hunden rör vid föremålet (helst tar upp det) och springa iväg FRÅN hunden. Med lite tur vill hunden då springa ikapp dig och visa vad den hittat. Beröm massor om hunden kommer mot dig med föremålet även om det inte blir helt perfekt…
• Man kan också prova att fästa föremålet i en lina/koppel etc och dra i det när hunden kommer fram så föremålet rör sig om hunden inte tar det. Träna då på plats utan saker det kan fastna i…
• När hunden förstått uppgiften kan du öka antalet föremål, kanske lägga till att hunden ska sitta fot vid sidan innan du skickar ut den på uppletandet, hur den kommer in och hur den överlämnar föremålet. Här är det upp till dig som förare att avgöra vad hunden klarar.

Grunduppgiften för att delta i utlottningen om månadens pris är att hunden ska leta upp 2 saker inom ett vallat område, kommer hunden till dig med det den hittar är det en bonus.

Ut i vårsolen och träna. Och kom ihåg att ha roligt med din hund =)

Majutmaningen vanns av Margareta Berg med Gordon

April 2021
Eftersom många tyckte att mars-utmaningen var lite klurig att lära in gör vi en aprilutmaning som kräver lite andra färdigheter. Nu ska vi få hundarna att jobba med nosen. Det är ett naturligt arbetssätt för dem så det vi behöver göra är att ge dem en sökuppgift, låta dem göra sin grej och sen snabbt belöna när de påvisar att de hittat det vi har gömt…

NoseWork eller godisgömma
Här kan du välja om du vill gömma godis eller om du vill använda doft hydrolat ( ni som tränar NW redan vet vad det handlar om och behandlar hydrolatet så som ni lärt er ). Hunden ska hitta 2 dolda gömmor bland 10 gömställen på en begränsad yta. Plats och hur stor yta väljer du själv. Du kan vara inne eller utomhus.

Leta fram 10 valfria behållare (du kan använda vad som helst. Kartonger, plastlådor, blomkrukor, påskägg, engångsmuggar osv osv) De behöver inte vara likadana.

Placera ut behållarna med minst någon meters lucka. Godis eller doft ska finnas i 2 av de 10 behållarna. EN av behållarna som innehåller doft eller godis ska placeras minst 40 cm ovanför marken.

Hunden ska nu hitta doftgömman/godiset och visa dig i vilken behållare det finns. Du väljer själv ett lämpligt kommando, t.ex Leta eller Visa! Hur hunden markerar spelar ingen roll, prova dig fram tills du kan läsa hunden så du kan belöna vid rätt behållare. Hunden får vara kopplad om du vill och du får använda klicker om ni brukar jobba med det.

Denna övning kan göras olika svår beroende på hur mycket hunden kan. Några tips för dig som inte gjort detta tidigare och som kan vara bra att tänka på är:
• Utomhus är ofta svårare då vinden kan försvåra lokaliserandet av doften
• Använd gärna behållare med lite hål i så känns doften bättre.
• Är hunden helt ny på detta kan du börja med att lägga godiset öppet så hunden får direktbelöning när den hittar. Sen gömmer du successivt svåråtkomligare när hunden vet vad
den ska göra och har lärt sig kommandot.-.
• När doften/godiset är helt dolt, var snabb att belöna med en annan godis så nära doftkällan som möjligt.
• Höga gömmor är ofta lite svårare så träna gärna på det enskilt innan du börjar med hel bana

När du har kommit så långt att hunden självständigt och på kommando kan söka av och markera de 2 gömmorna är det dags att redovisa ert resultat.

Denna gången lottar jag ut ett pris bland alla som letar godis och ett pris bland de som kör NW med hydrolat. Så skriv vilket ni gömt när ni redovisar resultatet =)

Lycka till!

Aprilutmaningen vanns av Emilia Nählstedt och Conrad

Mars 2021

Våren är här, dags för VÅRSTÄDNING!

Månadsutmaningen blir att lära hunden plocka ihop sina saker och lägga dem i en behållare av något slag.

Hur i hela friden gör man det? undrar ni.

Det har jag fått hjälp att demonstrera av Lena Ringholm och hennes härliga städspecialister Athos och Fanny.

Hur de tränar ser du i 4 olika YouTube-klipp.

Som alltid väljer ni själva nivå både på träningen och på vilken nivå ni redovisar resultatet.

Här kommer ledtrådar till hur ni kan träna:

  • Träna på att hunden hämtar en leksak. Jag kallar det ”hämta” och säger ”tack” när jag får leksaken i min hand (se film nr 1 )
  • Ta fram pallen ni hade i januariutmaningen & vänd den upp-å-ner så kan vi ”städa” i den!

Gör om momentet som i film 1 men använd byttan istället för att ta emot leksaken i handen.

Annan låda/bytta/behållare funkar givetvis också. (Se film nr 2)

*Ställ upp-å-ner vända pallen på golvet. Håll din hand över byttan och när hunden har leksaken över byttan säger jag ”tack” med godis i handen och hunden ”tappar” leksaken i byttan. (se film nr 3)

  • Nu har vi kommit lite längre och kan ”städa” flera saker innan belöning! (se film nr 4)

Städa på och Lycka till =)

Marsutmaningen vanns av Emma Edlund och Siia och hederspris till Tina Thorn och Ozzy

Februari 2021
Månadens uppgift är att lära hunden hoppa igenom en ring. Som i tidigare uppdrag väljer du svårighetsgrad själv gällande hur högt hoppet är, vilken utgångspossition och hur mycket stöttning hunden behöver. Här följer några tips om du aldrig gjort övningen tidigare

• Ta en rockring eller något annat som liknar en rockring och ställer den på högkant på marken.
• Locka hunden att ta sig genom ringen, till exempel att locka med godis på andra sidan.
• OBS! För inte ringen mot hunden då han/hon kan bli rädd för ringen. Låt hunden gå/hoppa genom frivilligt…
• När hunden vant sig vid ringen kan man sätta hunden på ena sidan och kasta godis genom ringen och ut en liten bit på andra sidan så att hunden går igenom.
• Successivt höjer man ringen lite, lite, så att hunden får hoppa genom ringen. Men höj inte för mycket – finns risk att hunden ”tjuvar” och kryper under eller bredvid…
• Lägg på kommandot ”hopp” när den har fattat vad den ska göra.

Här visar Lena Ringholm och Athos 2 sätt att utföra övningen på…

Vinnare i februariutmaningen bland 49 deltagare blev Jonna Göthfors med Luna samt Maria Wilhelmsson med Wirus

Januari 2021
Eftersom det är vinter börjar vi med en övning som KAN göras inomhus om man vill. Uppdraget är att hunden ska stå med framtassarna på en pall/balansboll/upp och ner-vänd hink eller liknande. Hunden ska sedan flytta sin bakdel ett varv runt föremålet åt både höger och vänster. Vill du göra övningen lite svårare startar du med hunden i utgångsposition sittande vid din sida och sänder den fram till föremålet och ber hunden utföra momentet självständigt utan att du följer med. Här väljer du själv svårighetsgraden men träna tills hunden har lärt sig övningen innan du filmar resultatet. Lycka till!

Vinnare i januariutmaning bland 26 deltagare blev Gunnel Sandquist och Rutan