Specialklubben för Västgötaspets

2011

Västgötaspetsens rasmonter på Stora Stockholmsmässan 2011.

När vädjan om hjälp till rasmontern kom upp på hemsidan så tänkte jag – Åh, vad roligt!
Klart att jag och lilla “NÄSS” skulle ställa upp på det!
Eftersom jag skulle ställa ut “NÄSS” på lördagen så hade jag ändå hela söndagen till förfogande.
Det ligger mycket jobb bakom en rasmonter, men jag tycker det är viktigt att synas för allmänheten och sprida kunskap om denna underbara ras!

Årets rasmonter bestod av stora fotografier, två underbara tovade västgötaspetsar och budskap om rasens mångsidighet.
Nu var min insats en av de mindre (satt som representant mellan kl 9-12), men jag vill rikta ett stort tack till de som lagt ner all jobb på denna fina, informationsrika och trevliga monter!

Det var även spännande med alla människor som ville veta mer om en av Sveriges nationalraser. Den äldre generationen berättade med tårar i ögonen om den hund de haft på gården i sin barndom, medans den yngre generationen undrade om rasen var användbar inom lydnad, spår eller freestyle- och de fick vi ju verkligen kvitto på genom Anna och hennes två duktiga “freestyle-vättar” och deras fina uppvisning i finalringen.

Tack från Jenny-Lynn & “NÄSS” (NORD V Jr 2011 Dunmålas Finesse)


Vätteträff 18 september 2011

Vädret var inte det allra bästa, men regnet höll sig borta ända tills träffen ändå höll på att upplösas. Vi fick gå en litet annan väg än den vanliga på promenaden då skogsarbete pågick längs stigen. Men skogsvägen kunde vi ändå gå. För dagen hade vi samlats 22 personer och 24 hundar. Dessutom fick 10 hundar tillfälle att bli beskrivna. Flest från min uppfödning, men även fyra andra uppfödare var representerade och hundar från flera andra uppfödare var med på träffen, men de var för unga för att bli beskrivna denna gång.

Om intresse finns från deltagarna kan vi kanske ordna en ögonlysning i samband med nästa eller senare träff. Tidigare har jag varit skeptisk till ögonlysning av västgötaspetsar, men efter att ha sett bilder på skadade näthinnor och hört om arvsgången har jag ändrat uppfattning. Nu anser jag det att vi får ett ordentligt forskningsresultat i ögonfrågan som förhoppningsvis kan leda till att man kan göra ett DNA-test. Då kan vi undvika att om 10-20 år få en mängd hundar som förlorar sin syn!

Nästa vätteträff planeras till söndagen den 6 maj då vi hoppas att våren visar sig från sin bästa sida. Alla som har västgötaspets eller vill veta mer om rasen är varmt välkomna på träffarna, även om jag helst vill veta i förväg hur många som kommer.
Gunnel Alsterbrink


Vätteträff i Dångebo 22 maj 2011

När vi som skulle promenera samlats överlämnade vi hus och tomt till de som av olika anledningar inte skulle med till skogen.
Hundarna njöt av att få springa fritt och hade alldeles tillräckligt med att hålla reda på varandra så det fanns inte tid till att fundera över om där fanns något vilt. Men vattnet i dikena var förbjudet område sedan både Lyra och HD blivit sjuka ett par veckor tidigare av att hoppa i och dricka.

Vädret var på vår sida vilket uppskattades. Väl tillbaka i hagen var hundarna lugnare och samsades rätt bra trots att det var 24 hundar sammanlagt när det var som flest. Några hade inte tid att stanna hela träffen, men hedrade oss ändå med en snabbvisit.

Både agilityhindren och rallylydnadsskyltarna provades när vi tvåbeningar hade försett oss med litet näring och vätska. Ett önskemål var att vi skulle få till en exteriörbeskrivning igen och det är nu inplanerat!

Nästa träff – söndag 18 september – kommer Barbro Carlsson hit och beskriver! Mer om träffen finns på Duritzans hemsida.

Gunnel Alsterbrink