Specialklubben för Västgötaspets

Månadsutmaningen 2022

Här lägger vi ut ett uppdrag varje månad.

Reglerna är enkla och övningarna är roliga och berikande för din hund.

Du väljer svårighetsnivå efter hur mycket förkunskaper och hur mycket träningstid och motivation ni har, det viktiga är att ni tränar tillsammans. Haka på och ha roligt med din hund på köpet.

Har du tur kan du bli månadens vinnare och få ett litet pris skickat på posten.

Regler:
Träna in övningen tills hunden kan utföra den på kommando och helst utan godis.
I varje uppdrag finns instruktioner och ibland små tips hur du går till väga.
Filma sedan när hunden/ni utför uppdraget på er nivå.

Skicka filmen till oss enligt något av följande alternativ:
• Maila filmen till aktiviteter@vastgotaspets.se
• Lägg upp filmen i facebook-gruppen Bruksgötaspetsen eller skicka den i ett PM till Ninni Alverfeldt Lidén som är admin i den gruppen
• Blir filmfilen stor kan du lägga upp filmen på YouTube och maila eller PMa länken till något av alternativen ovan.

Senast den sista varje månad vill vi ha ditt bidrag. Man får deltaga med flera hundar. Ange ditt eget samt hundens namn (tilltalsnamnet räcker) Bland alla inskickade resultat (oavsett nivå) lottar vi ut priser som skickas till någon eller några av deltagarna som en liten uppmuntran.
Tryck på respektive månad för att få upp utmaningen.


November 2022

Vi tränar på att låta bli frestelser 😊

I en del tävlingsmoment ligger det störningar som hunden ska låta bli när de utför det aktuella momentet. Så jag tycker vi tränar på det som månadens utmaning. Detta kan även ha praktisk betydelse på promenaden om du har en hund som äter allt den hittar…

Totalt ska det vara tio stycken stationer som hunden ska gå slalom emellan. Målet är att du ska kunna gå slalom med hunden lös vid sidan och passera mellan sakerna när de ligger ganska tätt. Och såklart utan att hunden rör någon av frestelserna!

Så här går det till:

Ta först fram det du behöver till din slalombana.

  • Några av hundens favoritsaker
  • Tuggben eller liknande 
  • Några hundgodisar alt hundmat på fat eller i skål 
  • Något riktigt smarrigt som korv, köttbulle, blodpuddingbitar etc. också på fat eller i skål. 

Gör nu en slalombana av sakerna. Blanda leksak, mat, jättesmarrigt så du lägger ut t.ex en boll, en leksak, ett litet fat med en köttbulle, en pipleksak, en skål med några hundgodis, ett tuggben, en leksak osv.

Börja med stora avstånd och vida svängar. Du får ha kopplad hund (om det behövs). Jobba på att kopplet ska vara löst hängande. Gå nu slalom bland det du lagt ut utan att hunden rör sakerna. Godis/leksak i handen är okej under inlärning men inte när du redovisar slutresultatet.

Träna gärna in ett nej-kommando redan från början när du har hunden kopplad så du snabbt kan korrigera den. Då kan du snabbt och enkelt tala om att det inte är okej att röra varken saker eller något ätbart när man jobbar. Belöna med godis ur handen om den lyder så den förstår att belöning i övningen kommer från dig och aldrig genom att den snor det du lagt fram.

Efterhand minskar du avståndet mellan sakerna så mycket du kan, bantar bort mutan i handen, och tar av kopplet. När du känner att ni kan gå slalom tillsammans utan koppel och mutor med sakerna ganska nära varandra är det dags att filma och redovisa ditt bidrag.

Senast 30 november måste du lägga upp din film för att ha en chans att vinna månadens pris.
Lycka till!


Oktober 2022

Är ni redo för oktoberutmaningen???
Månadens uppgift blir lite hemmagjord hinderbana där hunden ska utföra olika uppgifter.
Ungefär som en agilitybana där du dirigerar hunden från hinder till hinder. Det behöver inte gå fort, tonvikten ligger här på kommunikation mellan förare och hund och att ni ska ha roligt tillsammans. Du får använda godis eller leksak som lockmedel.

Bygg en enkel bana med vad du har tillgängligt.
Den ska innehålla följande:
– minst 2 saker som hunden kan hoppa över. Är hunden ovan eller ung så bygg inte för högt. Någon dm räcker utmärkt. Kanske ett kvastskaft på 2 tegelstenar eller liknande…
– något som hunden kan ta sig under. Den ska inte bara kunna gå/springa under utan minst huka sig eller helst krypa ett par steg. Under tvärslån på stolen funkar kanon…
– en tunnel eller liknade täckt passage som hunden ska passera igenom. Filt eller presenning etc över stolar funkar utmärkt…
– något som hunden ska hoppa upp och sitta eller stå på medan du räknar till 5 innan den får hoppa ner
– Ett balanshinder som hunden ska balansera på, t.ex en bräda mellan 2 tegelstenar.

Fram med kreativiteten, bygg din bana och träna sen in de olika momenten var för sig. Du får lägga till fler saker än nämnt ovan om du vill. Övningen kan göras inomhus eller utomhus men hunden bör vara lös. Målet är att du ska kunna lotsa hunden med lite flyt genom hela banan (valfri ordning på uppgifterna) innan du redovisar.

Redovisa som vanligt senast 31 oktober. Lycka till!